Vinkkejä työhön paluuseen loman jälkeen

Vinkkejä työhön paluuseen loman jälkeen

07.08.2016 tehokkuus, työ

Takasin työrytmiin pääseminen loman jälkeen saattaa joskus tuntua haastavalta. Alla listattujen vinkkien avulla helpotat työrutiineihin sopeutumista ja saat arjen pyörimään sutjakkaasti.

 • 1. Palaa töihin keskellä viikkoa
  Jos mahdollista, ajoita lomalta paluusi keskelle viikkoa, jotta ensimmäinen työviikko ei tunnu liian raskaalta.
 • 2 Tee päivällesi suunnitelma ja pidä siitä kiinni
  Kirjaa ylös kaikki asiat mitkä sinun tulee saada ensimmäisen päiväsi aikana tehtyä joko paperille tai sähköiseen muotoon ja pyri noudattamaan tätä to-do-listaa.
 • 3. Ota rauhallisesti
  Jos paluu ahdistaa, pyri välttämään ylimääräistä stressiä ensimmäisinä päivinä. Hyväksy se, että et välttämättä ole kärryllä jokaisesta lomasi aikana tapahtuneesta työpaikan uusimmasta tapahtumasta ja muutoksesta. Uskalla sanoa ”ei”, jos koet heti hukkuvasi töihin.
 • 4. Panosta lounaaseen
  Lounastauko on hyvä aika rentoutua työpäivän keskellä. Jos toimistolla syödyt eväät eivät maistu, suuntaa vaikkapa suosikkiravintolaasi. Muista kuitenkin, että loman jälkeen kevyempi lounas saattaa olla piristävää vaihtelua ja se pitää sinut myös virkeämpänä lopun työpäivää.
 • 5. Muistele ja keskustele
  Ole kiitollinen kokemastasi lomasta ja iloitse uusista muistoista. Kysele kollegoilta heidän lomistaan, menneistä ja tulevista. Et luultavastikaan ole ainoa lomaansa kaipaava henkilö työpaikallasi, joten kokemusten jakaminen ja muistelu voi auttaa.
 • 6. Anna itsellesi aikaa tottua työrytmiin
  Väsähtämistä ensimmäisinä työpäivinä ei kannata pelästyä: keho ja mieli totuttelevat uuteen vuorokausirytmiin.
 • 7. Panosta töiden ulkopuoliseen aikaan
  Loman loppuminen ja töiden alkaminen ei ole maailmanloppu. Sovi töiden jälkeen jotain kivaa tekemistä ystäviesi kanssa, tai mene vaikka elokuviin.
 • 8. Tarkastele työtäsi ja työyhteisöäsi uusista näkökulmista
  Loman jälkeen osaat katsella työtäsi uudesta näkökulmasta. Suunnittele syksyä kevään kokemukset huomioiden. Loman jälkeinen aika on otollista arvioida työyhteisössäsi työkäytänteitä ja töiden järjestämistä uudella tavalla.

Ja lopuksi:

 • 9. Suunnittele uutta lomaa
  Jos yhä ahdistaa, käännä katse tulevaan. Seuraavan loman suunnitteleminen ja miettiminen antaa sinulle jotakin positiivista odotettavaa, vaikka siihen olisikin vielä aikaa.

Lähde: Duunitori ja Työterveyslaitos

Kirjoittaja: Creamailer Oy