Kysy meiltä: Mitkä ovat parhaat ilmaiset kuvapankit?

Kysy meiltä: Mitkä ovat parhaat ilmaiset kuvapankit?

16.01.2018 kysely, sähköpostimarkkinointi, uutiskirje, viestintä, kuvat

Tämä onkin tärkeä kysymys, sillä uutiskirjeen kuvalliset artikkelit klikataan auki 94 prosenttia todennäköisemmin kuin kuvattomat. Kuten kysymyksen kysyjä totesikin, kuvien etsiminen uutiskirjeisiin ja kyselyihin voi kuitenkin välillä viedä turhauttavan kauan aikaa. Internetistä löytyy useita maksullisia kuvapankkeja, mutta myös ilmaista materiaalia tarjoavia pankkeja löytyy. Monet ilmaiset pankit sisältävät kuitenkin vain muutamia kuvia tai niiden asettamat kuvien käyttöehdot ovat monimutkaisia. Mistä sitten löytyy hyvälaatuisia ja ilmaisia kuvia selkeillä käyttöehdoilla?

Parhaat ilmaiset kuvapankit

Pixabay 

Pixabay sisältää monipuolisen valikoiman laadukkaita ja tekijänoikeusvapaita kuvia ja videoita. Kaikki sivuston materiaali on CCO-lisenssin alla, eli niissä on vapaat käyttöoikeudet eikä lähdettä tai tekijää tarvitse mainita. 


Unsplash 

Unsplash tarjoaa yli 300 000 korkearesoluutioista kuvaa, joita voit käyttää Pixabayn tavoin vapaalla käyttöoikeudella niin markkinointi kuin muihinkin tarkoituksiin. Sivusto kuitenkin pyytää mainitsemaan sivuston tai kuvaajan nimen kuvan julkaisun yhteydessä aina kun se on mahdollista. 


Pexels 

Edellisten tapaan Pexelsin sisältämät kuvat on julkaistu CCO-lisenssillä, joten niitä voi käyttää ja muokata ilmaiseksi haluamallaan tavalla. Kuvapankki sisältää korkearesoluutioisia kuvia monista eri teemoista. 


Cupcake 

Cupcake sisältää pohjoismaisia kuvia, joilla on CC0-lisenssi. Kuvia voi käyttää, muokata ja jakaa vapaasti ilman lähdemainintaa.


FreePhotoBank 

FreePhotoBankistä voi ladata ilmaisia kuvia ja niitä voi myös muokata vapaasti. Kuvien yhteydessä on muistettava mainita niiden lähde. 


Freeimages 

Freeimages sisältää yli 18 000 ilmaista kuvaa, jotka ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä. Julkaistujen kuvien yhteydessä on mainittava lähteenä Freeimages-sivusto. 


Helsinkikuvia.fi

Helsinkikuvia.fi-palvelu tarjoaa Helsinki-aiheisia valokuvia Helsingin kaupunginmuseon kokoelmista. Kuvat on julkaistu CC BY -lisenssillä, eli kuvia voi käyttää haluamallaan tavalla maksutta, kunhan mainitsee kuvan yhteydessä kuvaajan nimen ja Helsingin kaupunginmuseon.


Finna 

Finna kokoaa saman sivuston alle Suomen arkistojen, kirjastojen ja museoiden materiaaleja. Valokuvien käyttöoikeudet vaihtelevat, mutta oikeudet on kirjattu selkeästi jokaisen kuvan yhteyteen. 


Ilmaisia kuvia Suomesta 

Nimensä mukaisesti kuvapankki sisältää kuvia Suomesta. Kuvat ovat julkaistu CCO-lisenssin alla, joten ne ovat vapaasti käytettävissä ilman lähdemainintaa. Palvelu kuitenkin suosittelee kuvaajan nimen liittämistä julkaistun kuvan yhteyteen.

Kuvien erilaiset lisenssit

Ilmaisia kuvapankkeja käyttäessä on hyvä tarkistaa millaisten lisenssien alla ne kuuluvat. Kuvapankit tai yksittäiset kuvat on yleensä määritelty Creative Commons (CC) -lisenssien alle, jotka määrittävät mitä oikeuksia ja velvollisuuksia kuvien käyttäjillä on. CC-lisenssejä on viisi: 

CC0-lisenssi

Lisenssi takaa ns. vapaat käyttöoikeudet. Kuvia saa kopioida, levittää ja muokata rajoituksetta, eikä kuvaajaa tai lähdettä tarvitse mainita. 

By Attribution (BY)

Kuvia ja siitä muokattuja versioita saa kopioida, levittää ja välittää vapaasti, mutta kuvaaja/lähde on mainittava. 

NonCommercial (NC)

Kuvia ja siitä muokattuja versioita saa kopioida, levittää ja esittää vain epäkaupallisissa tarkoituksissa. 

NoDerivatives (ND)

Kuvia saa kopioida, levittää ja esittää, mutta niitä ei saa muokata. 

ShareAlike (SA)

Kuvista muokattuja versioita saa julkaista ainoastaan samalla lisenssillä, jolla alkuperäinen kuva on julkaistu. 

Lue lisää lisensseistä: Creative Commons Suomi

Kirjoittaja: Creamailer Oy